D i c t a t o r

Clara var namnet på ett svart sto uppfött av Jonathan Hawkins från Orange County, New York. Hon var efter Seely’s American Star och föddes 1848. Hans mor var ett brunt sto med fyra vita fötter på 162 cm. Hon hade tagits från en zigenarstam och användes sedan för vardagskörning. Hon gav Shark som gick 2.27 ¾ under sadel.

Clara var 152 cm hög och hade stjärn, snopp och tre vita fötter. Unge Hawkins körde henne på landsvägarna till våren 1857 då hon skickades till Chester för att betäckas av Hambletonian. Resultatet blev Dexter, den fenomenale travhästen. 1863 föddes en helbror till Dexter, den bruna hingsten Dictator. När han var 11 månader köptes han av gamle Harrison Durkee som hade ett stuteri i Flushing, Long Island.

Alden Goldsmith körde in honom och som treåring startade han sin karriär på Spring Hill Stud Farm. Durkee var skrytsam och talade ofta om hur bra speed var hos brodern till Dexter, men ingen fick någonsin själva chansen att klocka honom. Jag körde regelbundet till Flushing på den tiden och jag såg Dictator köras, men kunde inte övertyga hans ägare att starta honom.

1876 övertalade John W. Conley Durkee att skicka Dictator till Colonel Richard West från Edge Hill Farm nära Georgetown. Den summa på $ 200 som togs ut för uthyrning av hingsten var en stor summa på den tiden och 1878 kom Dictator tillbaka till Long Island.

Bland de som hade Dictator som far under tiden på Edge Hill Farm fanns Jay-Eye-See 2.10, Phallas 2.13 ¾ och Director 2.17. Sommaren 1884 var dessa tre sensationer på Grand Circuit.

Strax innan jag reste från New York till Chicago frågade Durkee mej om jag kunde hitta en köpare till Dictator för en summa på $ 15,000.

Under Buffalotävlingarna bodde jag hos C.J. Hamlin och vi diskuterade en hingst som skulle kunna överglänsa Jerome Eddy 2.16 ½, konkurrenten Jewett Farms stora stjärna. Jag föreslog Dictator , far till The Champion Trotting Gelding och The Champion Trotting Stallion. Trots att Dictator då var gammal övertalade Hamlin mej att ge $ 20,000 för honom. Han telegraferade, under förhandlingarna, till Major H.C. McDowell i Lexington att jag försökte köpa hästen. McDowell tog då första tåget till New York och i samma stund han var framme ringde han A.A. och David Bonner. Han övertalade dem att gå samman med honom för att köpa hästen för $ 25,000. Säga vad man vill om Durkee, men han var desperat efter en bra affär.

På Ashland, det gamla historiska hemmet för Henry Clay, vart Dictator sjuk ett tag och Bonners intresse gick över till McDowell.

Dictator dog den 25 maj 1893. Han var då 30 år gammal. Han var en imponerade hingst och hans blodslinje fortsätter. Han gav 46 travare och 11 passgångare och hans söner var fäder till fart. Den bästa av dessa var Director, en svart häst född 1877. Han var undan det stora avelsstoet Dolly, som i sin tur var efter Mambrino Chief. När han som treåring travade rekordet 2.30, och han drog sin tillbaka till aveln med ett rekord på 2.17.

Bland det 40 travarna efter Director fanns Directum, undan Steamwinder ( e: Venture, ee: William’s Belmont.). Han reducerade hingstrekordet till 2.05 ½ som 4åring.

Den snabbaste av Directors passgångare var Direct på 2.05 ½, far till Directly 2.03 ¼ (p).

Director hade 27 avelssöner och lika många avelsdöttrar. Hans blod är så potent och han anses vara den extrema speedens grundare.