Happy Medium

Princess föddes i Vermont 1846 och var efter Andrus Hambletonian (e: Messenger). Hon ägdes av D.A. Gage från Chicago och tävlade under namnet Topsey. Hon såldes av Gage och hamnade i Kalifornien där hon utmärkte sig på tävlingsbanan som Flora Temles rival.

Hon betäcktes 1862 med Hambletonian då landet var i krig, och på våren 1863 födde hon ett brunt föl, uppfött av R.F. Galloway i Suffern, New York. Fölets namn var Happy Medium och han växte upp till en hingst på 162 cm. Han tävlade officiellt som fyraåring en gång och en gång som sexåring. I det sista loppet travade han rekordet 2.32 ½, och när han var åtta köpte Robert Steel i Philadelphia honom för $ 25,000.

När han var 15 gick han från Cedar Park Stud till Fairlawn och han dog på General W.T. Withers ägo i februari 1888.

Under en tid fanns det kritiker som fann många fel på honom. Han var för tunn för att ge en robus hingstfamilj och att hans svaghet berodde på hans mor. Avkommorna till Happy Medium hade dock en bra aktion men ansågs svaghjärtade. Hans största triumf sågs på Fairlawn. Hans snabbaste av 1887travarna var Nancy Hanks (mor till Nancy Lee, e: Dictator) som kom att bli Travdrottningen när Bud Dudle körde henne på Terra Heute i september 1892 till rekordet 2.04. detta rekord skulle komma att stå sig i 2 år då Alix slog det med en kvarts sekund.

Milton Medium 2.25 ½, en av avkommorna 1866, var far till Lou Medium, mor till Lou Dillon 1.58 ½.

Den bästa avelshingsten efter Happy Medium, var Pilot Medium, en grå hingst född 1879. Han var far till Peter The Great 2.07 ¼ och 96 travare och 21 passgångare. Sönerna och döttrarna till Pilot Medium gav bra tävlingshästar.

Maxy Cobb, en son till Happy Medium reducerade hingstrekordet till 1.13 ¼ 1884 och var champion i fem år.

När cykelhjulet på 28 tum började användas till sulkys i juni 1892 var detta en revolution inom sporten. Det reducerade friktionen och var sekunder snabbare än de gamla höghjulade vagnarna. Eftersom det var en våldsam turbulens i priserna strax efter det att dessa sulkys började användas, så pessimisterna sa att dess inflytande var billigt och att den hindrade farten. Den om något var en värdefull förbättring och här är det idealiskt att tala om konservatism.

Nancy Hanks följde i Sunols fotspår. Hon var ett brunt sto fött 1886 efter Happy Medium och undan Nancy Lee (e: Dictator u: Sophie ue: Edwin Forrest). Hon var uppfödd av Hart Boswell i Lexington, Kentucky.

Den 28 augusti 1890 travade hon ett fyraåringsrekord på 2.14 ½ och strax därefter såldes hon till J. Malcom Forbes i Boston. Körd av Bud Dodle travade hon i Chicago den 17 augusti 1892 ett rekord på 2.05 ¾, den 31 augusti på Independence, Iowa 2.05 ¾ och den 28 september samma år på Terra Heute 2.04. Den morgonen hon gick sitt bästa rekord besökte jag Forbes Farms och Forbes tog det hela med ro. Han var inte den typen som hetsad upp sig av entusiasm.

Forbes Farms låg i Blue Hill nära Readville, Massachuttes och efter att Nancy Hanks pensionerats från banan njöt hon av att gå i hagen och vara mamma. Hennes föl var efter hingstar som Arion, Bingen, imp. Meddler xx och Peter The Great. Hon vag mycket snabba avkommor. Hennes son Malkom Forbes gav Gay Forbes, mor till Dilly Direct. Hennes dotter Narion var mor till Vice Commandore 2.11. Han gav Margaret Parrish 2.06 ½ och hon i sin tur Margaret Castleton 1.59 ¼ och Arion Guy 1.59 ½ och 1.59. Båda rekorden registrerades.