Stamtavlor
Pilot Medium
Pilot Jr.
Sally Russell
                                                         Pilots Familj


En av de mest överlägsna fäderna till avelsston var Pilot Jr., en grå häst på 162 cm, född 1844 och uppfödd av Lugerean Gray i Jefferson Country, Kentucky. Hans far var en svart häst kallad Pilot och hans mor var Nancy Pope efter Funk’s Havoc och undan Nancy Taylor, e: Alfred.

1848 såldes den grå hästen till D. Heinsohn i Louisville, Kentucky, och 1858 vidare till R. A. Alexander i Woodburn som uteslutande använde honom i avel.

Pilot Jr. dog den 14 april 2023 av slaganfall i Aurora, Illinois 21 år gammal.

Det har varit många kontroverser om stammen på Pilot och hans son Pilot Jr. och idag kan inget fastställas. Joseph Battell som brevväxlade och reste mycket för att söka ledtrådar sa att Pilot Jr. var en mycket mörkt brun, nästan svart häst på ca 160 cm född 1826 och uppfödd av Louis Dansereau i Contrecoeur, Quebecs provins. Hans far var okänd och hans mor Jeanne d’Arc, även hon uppfödd av Dansereau. Hon skulle vara undan ett sto som han bytte till sig av en Yankee 1811. Mormor var en svart passgångare beskriven som aktiv men inte särskilt snabb. Dansereau bytte till sig henne ca 1814 med en Yankeekusk.

Pilot skulle enligt Battell ha sålts när han var 18 månader och togs till Montreal 1829. Därifrån såldes han för 150 dollar till Elias Lee Rockwell som tog honom till Stafford, Connecticut på hösten 1829. I augusti 1830 ledde Rockwell hästen bakom en försäljningsvagn från Norwich, New York till New Orleans. Han startade honom i passgång på banor längs resvägen.

I juni 1831 såldes Pilot till Major O. Dubois i New Orleans för 1000 dollar och tidigt under 1832 såldes han vidare till Heinsohn och Poe i Louisville, Kentucky.

1850 såldes han till Robert Bell i Louisville som skickade honom till sin gård nära Henderson, Kentucky, där han dog 1853, 25 år gammal.

Man vet säkert att Pilot togs till New Orleans av en Yankeeförsäljare som sålde honom till Major Dubois, men det är många frågetecken runt resten av historien. Mr. Battells förslag att hingsten skulle ha ärvt sin fulländning från ett Vermontsto skulle göra honom till blod av Justin Morgan med stor sannolikhet.

C. W. Kennedy som red Pilot på tävlingsutställningar sa att hingsten i huvudsak var passgångare även om han hade en bra trav. Han var en häst med hett temperament som pullade hårt.

Pilot Jr. travade i två tävlingar som femåring och vann dessa lätt. Som sexåring vann han tvåmilesheat och en tävling på fyra miles. Han var en modig apelgrå häst, i stil, utseende och styrka.

Sex hästar under 2.30 kom från Pilot Jr. bland dessa Pilot Temple 2.24 ½ som vann 36 lopp och vars mor, Madame Temple var mor till Flora Temple, den första travaren under 2.20. Pilot Jr.s bästa avelsson var Bayard, far till Kitty Bayard 2.12 ¼ och åtta andra travare och 6 passgångare. Under träning pullade han precis som sin far Pilot.

Döttrarna efter Pilot Jr. lyfte honom ovan andra hingstar. Genom dem har linjen gjorts särskilt levande och grindarna till odödlighet har hållits öppna. Sally Russell var en fullblodsdotter till Boston och betäcktes av Pilot Jr. 1865 gav hon det grå stoet Miss Russell som kom att bli en av de bästa avelsstona för sin tid. Samma vår föddes Midnight som även hon var efter Pilot Jr. Mor till henne var Twilight, ett fullblod efter Lexington, son till Boston. Hon var mor till den sensationella Jay-Eye-See efter Dictator som travade 2.10 och passade 2.06 ¼. Dictator var efter Electricity efter Electioneer som travade 2.173/4 och som var avelshingst undan Noontide, e: Harold som gick 2.20 ½ och var ett avelssto.

Miss Russell var ett sto av otrolig vitalitet och fertilitet. Sju av hennes föl blev vuxna. Hon levde till sitt 32:a levnadsår så hennes hjärta slutade slå. Hon var över ett ¼ sekel en beröms figur på Woodburns betesmarker och hon vägrade att umgås med de andra stona som betade under samma träd. Hon var i många avseenden förstklassig och drog in många 1000 dollar till A. J. Alexander. Hon var drottning bland avelsstona, precis som hennes dotter Maud S. var bland travarna. Hennes stam var oviss med det fastställdes av förnuftiga män att hennes mor Sally Russell var ett fullblod efter Boston och att hennes mormor var ett hyllat uppvisningssto efter Thornton’s Rattler.

Waterwich, ett brunt sto fött 1859, dotter till Pilot Jr. var undan Fanny som i sin tur var efter Kinkead’s St. Lawrence. Momor var Brenda som sas vara fullblod. Även hon var ett fruktsamt avelssto. Son ställdes till aveln som femåring och gav 19 levande föl, 6 av dessa hade rekord: Mambrino Chief 2.20
Scotland 2.20 ½
Viking 2.19 ¼
Waterloo 2.19 ¼
Wavelet 2.24 ½
Wander 2.29 ¼


Scotland som kastrerades var efter den kände fullblodshingsten Bonnie Scotland, importerad från England, och vars mor, Queen Mary var en av de största spridarna i engelska stamboken. Denna valack visar hur en gångart kan dra nytta av en annan.

Sönerna och döttrarna till Waterwich rankades högt som föräldrar till tävlingshästar. Stoets blod gav många avkommor.

Tackey, Dahlia, Diana, Dixie, Crops och Minerva var andra döttrar till Pilot Jr. som står på listan över bra avelsston. Pilot Medium, en av de bästa avelshingstarna från vars blod Peter The Great 2.07 ¼ som, liksom Sadie Mac 2.11 ¼, vinnaren av Kentucky Futurity 1903, var efter Happy Medium som var undan en dotter till Pilot Jr..

Tattler, en brun häst född 1863 efter Pilot Jr. var undan Tellare, e: Telamon – ett fullblod inavlat på Medoc, efter American Eclipse. Han travade 2.26 1868 och gav de två kända travhingstarna Voltaire 2.20 ¼ och Indianapolis 2.21. Han köptes av Henry N. Smith som avlade på honom på Fashion Stud Farm, och fick den svarta hingsten Rumor 2.20, far till travare och till fäder till passgångare. Han gav Slander 2.28 också far till tävlingshästar. Dan Mace hade under en tid Tattler i sitt träningsstall och tyckte om hästen, men Mr. Smith tyckte bättre som andra av sina hästar och Tattler negligerades och slösades bort.

Våren 1862 betäcktes ett brunt sto, Woodbine efter Woodford – en fullblodsson undan Kosciusko efter Sir Archy – med Mambrino Chief, precis innan hingstens död. Wooodford Mambrino blev resultatet och han sattes i träning och travare 2.21. I oktober samma år såldes han till L. B. Dubois i Colorado som sålde honom vidare till R. C. Pate i Missouri som hade en otrolig säsong med honom 1878. När hästen var 15 år gammal led han av fistlar, men han slogs på banan och var en sensation i The Grand Circuit. Han gick 2.21 ½ vilket blev hans slutliga rekord innan han dog i mars 1879 i Minneapolis. Hans kämparanda var inte knäckt förrän han avmagrat av sin sjukdom och sin hårt krävande tränare. Han lämnade inte fler än 86 föl och ändå rankades han som en stor avelshingst till tävlingshästar. Bland hans avelssöner fanns Princeps, Mambrino Dudley och Pancoast. Den senare var farfar till Alix 2.03 ¾.

Den största av hans avelsdöttrar var Everntide, mor till Kremlin 2.07 ¾, championtravhingsten 1892 och en framgångsrik avelshingst på Allen Farm.

1871 gav Woodbine Wedgewood efter Belmont som var efter en dotter till Mambrino Chief. Han travade 2.19 och var en känd far till extremt bra tävlingshästar.

Dame Wood, mor till den vackre, snabbe passgångaren John R. Gentry 2.00 ½, ägdes av Edward H. Harriman och hon var en dotter till Wedgewood.

Belle Loube efter Brown’s Bellfounder, som till importerade Bellfounder födde 1857 ett brunt sto efter Mambrino Chief, som blev känt som The Belle i vuxen ålder. Hon va ett av de kändaste stona i stamboken. Hon betäcktes av Alexander’s Abdallah, son till Hambletonian, och 1854 gav hon liv åt en brun hingst: Belmont, som reserverades till aveln på Woodburn. Han travade 2.28 ¼ på gårdens halvmilesbana och ställdes i avel 1864. Han var en häst på 161 cm, av kvalitet och fina rörelser. Han var far till en stor och stark linje.

Nutwood, en av han söner var en fruktsam avelshingst och far till tävlingshästar. King Rene, som var efter Belmont och undan Blandia som var efter Mambrino Chief var en häst av uppvisningstyp och far till travhästar. Döttrarna till Belmont var också hyllade för sina kvaliteter som mödrar. En av dem var Bicara, mor till Pancoast 2.21 ¾.

Belmont dog på Woodburn den 13 november 1889, 35 år gammal och hans betäckningspris hade så avancerat från 25 dollar till 500.

Sally Anderson var en annan dotter till Mambrino Chief som hittade en perfekt hingst i Alexander’s Abdallah. Almont, hennes kände son var efter honom och nedärvde son otroliga aktion med imponerande stil. På Edgar Hill, stuteriet ägt av Colonel Richard West i Georgetown, Kentucky, svepte han runt i sin paddock och han förutspåddes en lysande framtid. Hans chanser förstorades när han flyttades till Fairlawn, General W. T. Withers stuteri. Han dog efter att ha lämnat många söner och döttrar.

Fanny Witherspoon 2.16 ¼ var hans snabbaste och finaste dotter och Piedemont 2.17 ¼ hans bäste travson. May Ferguson, mor till Piedemont var efter Mambrino Chief och lärde oss att hans blod kunde dubblas med fördel.

Clark Chief, far till Kentucky Prince och undan championtravande hingsten Phallas (2. 13 ¾) mor, var en annan son till Mambrino Chief. Kentucky Prince var ledande avelshingst på Charles Backmans stuteri Stony Ford, och den snabbaste travaren efter honom var Guy 2.09 ¾. 98 av hans döttrar gav tävlingshästar.

Dolly, en dotter till Mambrino Chief, var det bästa avelsstoet på listan som mor till Onward, Director och Thorndale, alla kända fäder till tävlingshästar. Beuzetta 2.06 ¾ och Onward Silver 2.05 ¼ var Onwards snabbaste travare och Directum 2.05 ¼, den snabbaste efter Director. Dolly var ett väldigt ordinärt sto och minnet av henne då jag såg henne sommaren 1877 stående på Elkhorn med Director, då bara ett litet föl vid hennes sida, är lika levande idag som om det var igår jag såg henne. Hur ett sto och hennes stam kunde bli en sån spridare är ett av problemen som studerande av stamtavlor återkommande konfronteras med. Den Mambrino som gav Abdallah, far till Hambletonian 10, var far till Mambrino Paymaster, far till Mambrino Chief, och när avkommorna till Hambletonian 10 och Mambrino Chief sammanfördes förenades likadana linjer med varandra vilka kraftigt överförde influenser av denna korsning och travet avancerades och förbättrades och steget intensierades.

En illustration: Alix 2.03 ¾, Fantasy, 2.06, Ralph Wilkes 2.06 ¾, Stamboul 2.07 ½, Kremlin 2.07 ¾ och Arion 2.07 ¾, avlade på det sättet. Trinket som var den sensationella fyraåringen 1879 var ett slående exempel på hur Mambrino Chiefs och Hambletonian 10s linjer kunde bindas samman.

Princeps, hennes far, var Woodford Mambrino (son till Mambrino Chief), andan Primrose efter Alexander’s Abdallah ( Hambletonians son), och Ouida, hennes mor var efter Hambletonian. Den omtänksamma observante drar alltid linjen mellan inavel för åtråvärda kvaliteter och incestavel.

Jessie Pepper var ett brunt sto på 170 cm född 1860 efter Mambrino Chief undan Lena Pepper efter Sidi Hamet – ett fullblod. Hon var ett vackert sto med snabbhet och det enkla faktum att han fick 18 föl talar för hennes vitalitet. Tio av dessa föl efter åtta olika hingstar avlade fram tävlingshästar. Annabel efter George Wilkes (son till Hambletonian), var hennes bästa dotter och den bästa dottern efter Annabel var Estabella efter Alcantara efter George Wilkes. Prince Regent 2.16 ½, en fin fyraåring, och Heir and Law 2.12 (t) och 2.05 ¾ (p) var resultatet av Estabellas betäckning med Mambrino King, son till Mambrino Chief. En titt på detta stos och hennes avkommors historia av styrker faktumet att resultatet av linjeavel på dessa linjer var en uttalad merit.

Sprite som var på listan över bra avelsston, var en fux på 170 cm född 1872 efter Belmont och undan Waterwich efter Pilot Jr. hon var mor till fyra rekordhästar, varav tre var efter Electioneer, son till Hambletonian, och två av dessa Egoist och Electrite var stora avelshingstar till tävlingshästar. Emma Arteburn efter Mambrino Patchen undan Jennie Johnston, en fullblodsdotter efter Sweet Owen gav tillsammans med Nutwood stoet Mystic, mor till Fred Kohl 2.07 ¾ och Mystery 2.17 ½. Hon gav också St. Arnaud, far till Reina 2.12 ¼, Judge Keeler 2.14 och Mercedes, mor till Harriet Clay som betäckt av Alcyone (son till George Wilkes och Alma Mater efter Mambrino Patchen) gav oss Harrietta 2.09 ¾, körd i både dubbel och enkel vagn av hennes ägare Mr. H. O. Havemayer.

Mambrino Pilot, brun häst född 1859 efter Mambrino Chief undan Juliet efter Pilot Jr., hon undan en dotter till Webster, fullblodsson till Medoc, travade 1866 2.27 ½ under sadel och gav bland andra Hannis 2.17 ¾ och Mambrino Gift vars rekord 2.20 var det bästa för hingstar på den tiden.