Amerikanska travaren -
                    Travsportens racer maskiner
        Läs även om den
Franska travaren
         
                                                
  Amerikansk travare eller Amerikansk standardbred som den också kallas är en hästras utvecklad i USA till travsport men även ridning. Alla amerikanska travarhästar härstammar från den engelska fullblodshingsten Messenger som importerades till USA under slutet av 1700-talet. Den amerikanska travaren är olik alla andra trav raser i världen då de flesta av dessa hästar är passgångare, då samma sidas benpar rör sig parallellt, i stället för diagonaltravare som de flesta hästraser i världen är. Det amerikanska namnet Standardbred kommer ifrån 1879 då man satte en standard för att hästarna skulle få tas med i stamboken.
Historien
I USA började man planera avel av travhästar under mitten av 1700-talet då många hästägare ofta hamnade i bråk med varandra och tävlade med sina hästar och vagnar genom städernas gator, något som var mycket farligt för allmänheten. Att avla fram hästar speciellt lämpade för travsport skulle få bort de livsfarliga tävlingarna, samt utveckla en häst som kunde mäta sig med de mycket berömda ryska Orlov travarna och den engelska Norfolktravaren.
År 1788 importerades Messenger, en engelsk fullblodshingst född år 1780 som hade haft stora framgångar inom galoppsporten i England. Det engelska fullblodet hade precis utvecklats och många av fullbloden hade travarlinje i sig genom Norfolktravaren som använts i utvecklingen. Messenger fick betäcka en rad olika ston av olika raser, bland annat Morganhästar, kanadensiska pacers och Narragansett pacer. De båda pacer-raserna hade sina rötter både i spanska passgångare kallade Jennet hästar som förts in i USA med conquistadorerna efter upptäckten av Amerika samt även engelska passgångare.
Messenger stod som avelshingst i 20 år i både Pennsylvania, New York och New Jersey innan han dog 1808, 28 år gammal. Men hans sonson Hambletonian 10, född 1849 skulle ta över tronen som präglare på den amerikanska travaren. Messengers son Abdallah var far till Hambletonian och mamman var ett amerikanskt sto vid namn Charles Kent Mare som var dotter till Bell founder som i sin tur var en direkt ättling till den mest framträdande Norfolktravaren Old Shales.
Hambletonian var inte speciellt vacker men riktigt stark och även om han aldrig tävlade blev han klockad på bana under ett provlopp och travade en engelsk mile på 2 minuter och 48,5 sekunder. Det amerikanska namnet "Standardbred" kommer från ett standardkrav beträffande hastigheten på en engelsk mile (1609 m) för deltagande i tävlingar. Kravet är engelska milen på två minuter och 30 sekunder.
Hambletonian avlade fram inte mindre än 1 335 föl mellan 1851 och 1875 och alla dagens amerikanska travare kan gå tillbaka till Hambletonian och Messenger genom Hambletonians söner George Wilkes (född 1856), Dictator (född 1863), Happy Medium (också född 1863) och Electioneer (född 1868). Travsporten började organisera sig i USA under 1870talet med bildandet av "National Trotting Association" år 1871 och senare bildades även American Trotting Association år 1887 men dessa slogs senare ihop till en förening, "United States Trotting Association". 1871 startades även stamboken för den amerikanska travaren som kallades "Standard Bred Sires and Dams".
Den amerikanska travaren ligger numera i grunden för de flesta travhästar i världen och är även den vanligaste travaren inom svensk travsport.
         
       Bingen - Hingstlinjen som försvann - Greyhound ~ en travlegend ~   Mckinney Hingstlinjen som försvann i Usa.   Översikt hingstlinje från DARLEY ARABIAN Till HAMBLETONIAN
    hingst-linjer  Översiktskarta hingstlinjer
Presentation av avels hingstar i linjen med stam och avkommor
    här kan du klicka dig från Hambletonian  till dagens topp travare
Rodney   - Star's Pride   - Victory Song  - Axworthy
           
  Axworthy linjen som är på väg att dö ut i Usa.                        
                      Rosalind - Hambletonian vinnaren.
Rosalind är en av få ston som lyckats vinna världens största 3-åringslopp - The Hambletonian, men hon har även stor vikt i dagens travsport med sina avkommors avkommor. Läs historien om Rosalind. Läs mer här
         
   Stories from the 1900-century... Kommer snart!                    
                               
   
Här presenteras några av dom största amerikanska sto linjerna
Se Stolinjer - Översikt presentation av Stolinjer - Foundation Mares -
Lizzie Witherspoon/Isotta - Maggie H - Minnehaha - Medio - Jessie Pepper
 
           
                               
     

Stars♀♂
horses born
1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Äldre årgångar..
00-49  50-59  60-69
Click Here to Visit 
the Hall of Horse Immortals
           
                         
      Artiklar relaterat till avel och blodslinjer
Presenteras av (Klicka på loggan)

                           
                                   
 
 
Deweycheatumnhowe tjusade publiken under 2-3 års säsongen i Usa.
     
Donato Hanover vinner Hambletonian 2007.
         
           
         
           
 
                     
                   
                     
           
Nancy Hanks     Moko   Flora Temple   Lady Suffolk      
                   
                     
                     
                     
                  
       
                             

  ansvarig utgivare Raine Dahlberg©